Rolig fakta om USA

I USA fick jag uppleva, se och höra mycket. Jag lärde mig också väldigt mycket, både bra och dåliga saker om USA. Så nu har jag satt ihop en lista med saker som är typiskt USA. Denna lista är skriven av mig och informationen kommer från antigen lärare, dokumentärer eller nyheter.

 

1.      Det är nästintill omöjligt att avskeda en lärare i USA. Det spelar ingen roll hur dåligt läraren lär ut, eller om den har behandlat eleverna fel, de får inte avskeda en lärare. Det finns lärare som har toa-doppat elever, gjort sexuella angrepp osv. Ett sådant exempel på dåliga lärare kallar dom "lemon". Dessa lärare skickas iväg på så kallad rehabilitering, detta innebär att alla dåliga lärare sitter i en lokal och spelar kort med varandra 7 timmar om dagen men full lön i 3 år. Tills de återgår till lärandet igen. Detta är för att USA har nått som kallas "tenure", vilket i princip säger att en lärare ska behålla sitt jobb livet ut. En forskning visar att 1 av 2500 lärare får sparken, medan 1 av 57 läkare blir av med sin licens. För att tillägga en liten sak, EF har inte detta system med sina lärare.
(Se filmen "Waiting for Superman").

2.      I USA stämmer alla varandra, för i princip vad som helst. Samsung har stämt Apple och vice versa. 1992 stämde en 79-årig kvinna McDonalds för att hon spillt kaffe över sig och för att det inte stod en varning på kaffekoppen "kaffe är varmt", kunde hon stämma McDonalds på 3 miljoner dollar. Dock är inte detta hela sanningen, kvinnan som sägs ska ha kört bilsamtidigt, satt still i en parkerad bil, spillde 90˚C kaffe på sig, hamnade i chock, fick 3 graders brännskador och nästan dog.
(Se youtube klippet "The truth about the McDonald´s coffee lawsuit")

3.      Det är lag på att all mat måste märkas med hur mycket kalorier det innehåller. Detta gäller även menyer på restauranger.

4.      Man får inte märka ut hur mycket socker varorna innehåller i USA. Detta är för att om folk visste vad allt innehöll, skulle de inte handla det. Det är företagen som ligger bakom denna lag, bara för att få sälja mer.

5.      Innan jag åkte till USA visste jag att man fick ta körkort tidigare än vad man får göra i Sverige. Men det jag inte visste var att i vissa stater får man ta körkort när man är så liten som 14 år. I de flesta stater är det 16 år som gäller, få stater har 15 års gräns, men i South Dakota är det 14 års gräns.

6.      Det är så stor kontrast mellan fattiga och rika områden i USA och de fattiga områdena har oftast högre kriminalitet. Det finns ställen i USA man inte ska vistas runt, allra helst inte själv eller på kvällen. Det är bokstavligen som man ser på film, 8 åringar springer runt med pistoler.

7.      Abort är endast lagligt i fyra stater i USA, i de flesta stater är det olagligt och i vissa stater får du endast göra det om du blivit våldtagen eller om det anses vara risk för kvinnans hälsa att bära barnet.

8.      Reklamer som innehåller mat, måste vara ätbart. I UK får man använda motorolja istället för sirap, potatismos istället för glass osv. Men i USA måste allt som är med i en mat-reklam vara ätbart. Det kanske man inte tror när man ser McDonalds burgarna så vackra på bild och så sliskiga i verkligenheten.

9.      Prostitution är lagligt i en stat, Nevada. Men vanligt förekommande i hela USA.

10.   De har väldigt annorlunda lagar kring vapen i USA, vilket också blev och kommer bli värre sedan Trump blev vald till president. Under tiden jag bodde i USA, inträffade en av dom värsta skolskjutningarna i världen. 14 februari 2018 på en skola i Florida sköt en 19-årig pojke 17 personer till döden med sitt lagliga vapen.

Det är väldigt lätt att få tag på vapen, i de flesta stater finns det ingen åldersgräns på hur gammal man måste vara för att äga ett vapen och de har stora organisationer för att göra det enklare att skaffa vapen, exempel NRA, National Rifle Association.

11.   Man får inte använda bild på sitt CV, man får inte heller veta vilken lärare man har efter att man valt en klass. För att undvika diskriminering. Dock säger väl detta emot lite när de har bal i USA och väljer "Prom-Queen" och "Prom-King", som är typiskt amerikanskt och väldigt diskriminerande.

12.   Arbetsförhållanden är hemska och invånarna lever på sin dricks. Utgångslönen för en servitris är 3 dollar i timmen, de tjänar alltså 25kr i timmen. Man dricksar alltid minst 15 % av original priset, på bussturer, restauranger och guidade turer. Har även hört att man dricksar lärarna i skolan, dock förekommer detta inte på EF.

13.   När dom gör reklam i USA älskar dom att trycka ner andra företag, vilket jag inte tror man får göra i Sverige.
Exempel i Sverige: "YES diskmedel räcker mycket längre än det näst bäst säljande varumärke"
Exempel i USA: "Samsung är så mycket bättre än Iphone, därför att bla bla bla".
(Se Youtube klipp "Samsung makes fun of Apple")
(Se Youtube klipp "Apple makes fun of Android")

14.   De har högre promillegräns vid bilkörning i USA än Sverige. Det är väldigt vanligt att folk dricker ett par öl och sedan kör hem, det är vardag i USA. Många röker även marijuana samtidigt som de kör, inte för att det är lagligt. På de flesta ställen gäller 0,8 promille, jämfört med Sverige som har 0,2 promille.